Isofit

Isofit

King of Phantom Injury!

Novak Djokovic és a csodatatyó

2021. július 25. - Isofit

Az, hogy Novák GS terén beérte a két nagyot, talán megér egy posztot.

Mielőtt részletezném, hogyan, milyen stiklikkel, trükkökkel jutott el idáig fontosnak tartom megjegyezni, a túlzott, vakhitű rajongói elvárások vele szemben nem jelentenek túl sok jót a jövőre nézve. Emlékezzünk vissza 2016-ra, a Garros után ugyanaz ment, mint most, naptári slam, golden slam stb...  aztán a vége az lett, hogy 2 évig nem nyert semmi érdemlegeset. A hozzáértőbbeknek már a 2016-os Garroson feltűnt, hogy Novák lefelé tart és közeleg a vég. Djokovic nem olyan, mint Nadal vagy Federer, neki nem megy úgy a sérülésből, műtétből való visszatérés, mint a két ásznak. Az igazság kedvéért el kell mondani, hogy azért is nyúlt olyan hosszúra Novák nyeretlenségi sorozata a visszatérése után, mert nem szakemberekre bízta magát, hanem szélhámosokra. Szélhámos edzette és emellett az ima és hála erejével gyógyította magát, mert azt hitte (hitte, nem tudta) hogy egy profi sportolónak ez is elég. Nyílvánvalóan Djokovic nem egy lángelme és ha van valami, amiben egyértelműen a két ász alatt van, az a intelligencia. 

A titkos tatyó

Az a helyzet, hogy nyerhet trillió tornát, rá akkor is úgy fognak emlékezni, mint a kamusérülések királyára, aki éppen akkor sérül meg, amikor a legnagyobb bajban van. Nem vicc, a versenyzőtársak és híres edzők is így könyvelték el. Köztük van az egyik leghíresebb edző Patrick Mouratoglou is: "Djokovic a meccsek során játszik egy kicsit az ellenfelekkel, az ellenfelek fejével, amikor bajban van. Ezt nagyon sokszor alkalmazta a múltban. Amikor gondban van, néha úgy tesz, mintha feladná, mintha már nem is igazán lenne ott a mérkőzésen, aztán egyszer csak bumm, hirtelen megint játékban és meccsben van. Ezzel nem azt mondom, hogy teljesen eljátssza a sérülést."

Tavaly a Roland Garroson Pablo Carreno Busta elleni negyeddöntőben ápoltatta magát, amit nehéz lehetett komolyan venni. Carreno Busta már a meccs alatt kifakadt, majd a meccs után az újságíróknak méltatlankodott. "Fogalmam sincs, hogy valami krónikus vállproblémája van-e, vagy csak mindig ezt kell tennie önmaga megnyugtatására, amikor nyomás alatt van"

pbc2.jpg

„Ebből látszik, hogy nem érezte komfortosan magát a pályán, mert magas színvonalon játszottam, emiatt kétségei támadtak. Minden alkalommal, amikor egy mérkőzés bonyolulttá válik számára, ez történik. Régóta ezt csinálja, már a US Openen is számítottam erre, és most is"

Idén a az Australian Open harmadik körében a Taylor Fritz elleni ötszettes mérkőzésen produkálta az egyik legnagyobb feltámadását. Frizt döntő szettre mentette a meccset azzal, hogy elvitte a harmadik és negyedik játszmát a "haldokló" Djokovic ellen, és úgy tűnt, hogy a döntő játszma már csak formalitás lesz a számára. Novák egy elcsúszás miatt "sérült" a harmadik játszmában, és úgy is játszotta le a két játszmát, mintha nagy fájdalmai lennének és már csak idő kérdése, mikor adja be a kulcsot. Valójában Fritz megette ezt az egészet (és mi nézők is) mert a döntő játszmában Novák hengerelt és behúzta a meccset.

A 2021-es Roland Garroson két nagy haláli játszmája volt Djokovicnak, az egyik Lorenzo Musetti, a másik Sztefanos Cicipász ellen. A színjáték azonos, előre eltervezett módon zajlott. Musetti és Cicipász elvitte az első két játszmát a pályán lassan mozgó, nagyokat sóhajtozó, olykor lehajtott fejjel sétálgató Djokovic elől. Novak az elvesztett két játszma után fogta a kis táskáját és kiment egy kétbetűs kitérőre, majd a visszatérése után hengerelt. Musetti összesen egy játékot nyert a három szettből, de Cicipász sem járt sokkal jobban, neki kilenc játék jutott. Joggal merül fel a kérdés, hogy mitől táltosodott meg Djokovic két szett haldoklás után. Mi lehet abban a titkozatos táskában, amitől egy halandó is szuperhőssé válhat. Vannak persze magyarázatok (magyarázkodások) a rajongók részéről, miszerint a gluténmentes diéta és a vegán életmód hatása tette Novákot a tenisz Jézusává. Abban van valami, hogy a vegán életmód pozitív hatással van a teljesítményre, és az is igaz, hogy gyorsabb a regeneráció, mint a húsevőknél. Azonban olyan verzió nem létezik, mint amit Djokovic az utolsó szettekben csinál, hogy holtából felkelve dózerolja le az ellenfeleket. Olyan diéta, vegán életmód, ami ezt hozza ki a sportolóból nincs és nem is volt. Mindenki döntse el maga, hogy mi lehet a háttérben, de hogy nem sportemberhez méltó történet, az biztos.

000_8rm4gf.jpg

Taktikai ápoltatás

Legyünk őszinték, alig van olyan teniszező, aki ne kért volna taktikai ápoltatás kritikus szituációkban, de a hangsúly inkább azon van ki, hányszor csinálja, és ez az, amiben Novak Djokovic az élen jár, magasan a többiek felett. Azt terveztem, hogy sorra veszem Novák összes stiklijét, trükkjét, sportszerűtlen ápoltatásait, de rájöttem, hogy ez közel lehetetlen feladat, ezért a fontosabb, hírhedtebb esetei közül válogattam. A 2015-ös Ausztrál Open döntőbeli taktikai húzásaira most nem térek ki, pedig az is megérne egy misét.

Elsőnek a 2011-es US Open döntőben nyújtott taktikai húzását részletezem. A döntőt Rafael Nadallal játszotta és abszolút esélyesként jutott a döntőbe, mert ez volt az az éve, amikor fáradt, feladásos énjét kukázva terminátorrá vált. Úgyis indult a meccs, gyorsan behúzta az első két játszmát és úgy tűnt, hogy hamar vége lesz a meccsnek. Azonban Nadal másképp gondolta és rövidítésre mentette a harmadik játszmát, a rövidítésben abszolút csúcsformában játszott, leütötte Novákot a pályáról és behúzta a játszmát. Nadal felpörgött Novák fáradni látszott, tehát esély volt egy jó meccsre. Djokovic másként gondolta és ápolást kért, amivel "leültette" Nadalt és lazán 6-1-el behúzta a játszmát és a meccset.

Annak ellenére, hogy sokszor élt a taktikai ápoltatás lehetőségével, nem mindig jött be neki. 2013-tól egy olyan teniszező kezdte terrorizálni, akinek nagyon nem ízlett a tenisze és az évek alatt valódi mumusává vált, és elérte azt, hogy vele szemben Novák Djokovic fejben törjön meg a meccsek alatt. A 2016-os US Open döntőt a mumusával, Stan Wawrinkával játszotta, és az már a meccs elején látszott, hogy tart Wawrinkától. Az első játszmát ugyan behúzta, de az látszott, hogy sok jóra nem számíthat azon a meccsen. Novák is így érezte, ezért taktikai ápoltatást kért, ez volt az utolsó szalmaszál, amibe kapaszkodhatott. Wawrinka a bírónak fejezte ki méltatlankodását, miközben Novák a széken ápoltatta magát. Nem jött be, Wawrinka behúzta a meccset.

2016_us_open_final.jpg

2019-ben a negyedik körben találkoztak ugyanitt, Wawrinka gyorsan magáévá tette az első két játszmát a kiváló formában lévő, friss wimbledoni győztes Djokovic ellen. Érdemes megjegyezni, hogy Wawrinka nagyon távol állt a legjobb formájától, a fejével nyerte meg a meccset. Novák hiába volt kiváló egész évben, nem bírt Wawrinkával, és ami még meglepőbb, inkább feladta a meccset. Nem élt a taktikai időhúzással, aminek az volt az oka, hogy tanult a 2016-os meccsből, hiszen akkor is hiába kérte ki. Mindenesetre a nézők füttykoncerttel jutalmazták a döntését.

Novák Djokovic hithű keresztény, aki hisz Jézus feltámadásában. Az a nagy helyzet, hogy Djokovic lekörözte Jézust, annyiszor támadt már fel.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://isofit.blog.hu/api/trackback/id/tr216626740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása